Sinds het inwerking treden van de Wet Betaalbare Huur per 1 juli jl. is het energielabel van een woning belangijker dan ooit. Buiten het feit dat huurders liever in een duurzame woning willen wonen, met een goed energielabel, loont het hebben van een goed en vooral correct energielabel ook voor het bepalen van de huurprijs. Daarnaast is het ook verplicht om bij verhuur een energielabel te overhandigen aan de huurder. Monumentale panden zijn hiervan vrijgesteld.
Hoe zit dat nu precies?
Het zal een ieder inmiddels bekend zijn dat als je een woning wil verhuren, er eerst een huurpuntentelling opgesteld dient te worden volgens het zogenoemde woningwaarderingsstelsel. Indien een woning minder dan 143 punten heeft, wordt deze aangemerkt als sociale huurwoning. Dit betekent dat een verhuurder gebonden is aan de huurprijs behorende bij het aantal punten. Sinds 1 juli 2024 heeft de Middenhuur zijn intrede gedaan. Woningen met een puntenaantal tussen 144 en 186 punten worden aangemerkt als middenhuur woning. Ook hier weerspiegelt het aantal punten de huurprijs die gevraagd mag worden door de eigenaar. Vanaf 187 punten is een woning een vrije sector woning en mag deze worden verhuurd voor de reële markthuurprijs.
Tegelijk met het inwerking treden van de Wet Betaalbare Huur, is ook het woningwaarderingsstelsel vernieuwd. Eén van de veranderingen is de weging van het energielabel. Bij de oude versie was het niet mogelijk om minpunten te krijgen, bij de nieuwe versie wel. Zo krijg je met een slecht energielabel minpunten (vanaf label E) en met een goed energielabel goede pluspunten. Het verbeteren van een energielabel is dan ook de grootste en snelste klap en de beste manier om meer punten te kunnen krijgen voor je huurwoning.
Inmiddels hebben wij enkele voorbeelden uit de praktijk om bovenstaande wat specifieker te maken. Het eerste voorbeeld betreft een appartement, in Amsterdam-West, welke in het Kadaster een bouwjaar heeft uit 1911. In 2010 is het object geheel vernieuwbouwd, gerenoveerd en verduurzaamd. De opsteller van het energielabel heeft echter rekening gehouden met het bouwjaar volgens het Kadaster, waardoor het object een energielabel E kreeg. De energielabelaar heeft in het systeem het bouwjaar gewijzigd van 1911 naar 2010, door het verkrijgen van de juist informatie met betrekking tot de uitgevoerde werkzaamheden. Als gevolg is he energielabel veranderd naar een energielabel A.
Ander voorbeeld; een appartement in Alkmaar met een huidig energielabel C. Gevolg hiervan is dat de woning enkel verhuurbaar is in de sociale sector. Na verder onderzoek blijkt dat dit een energielabel is, afgegeven in 2016. Tevens is het ons opgevallen dat andere appartementen in hetzelfde complex beschikken over een energielabel A. Ons advies naar de eigenaar is dan ook geweest om alleen een nieuw energielabel op te laten maken, omdat wij sterk het vermoeden hadden dat het huidige energielabel niet correct was. Na het opstellen van een nieuw energielabel blijkt het appartement reeds te beschikken over een energielabel A. Dit had voor de verhuurder een positief gevolg; van een sociale huurwoning werd het object een woning welke verhuurbaar is in de middenhuur sector.
Wij kunnen dan ook niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je woning beschikt over een correct en actueel energielabel. Echter, zitten voor het afgeven van een energielabel wel bepaalde eisen. Bewaar dan ook alle documentatie met betrekking tot het verduurzamen van je woning goed! Indien je niet kan bewijzen dat je met goede isolatie hebt gewerkt, zullen zij moeten uitgaan van de standaard isolatie, welke tot gevolg ook een lager energielabel kunnen hebben.
Voor meer informatie en eventueel advies, kan altijd contact met ons worden opgenomen.