Hoe was werken bij FRIS ruim 70 jaar terug?

Door: Leontine van Kampen (32)

“Wist u dat FRIS tegenwoordig uit bijna 90 collega’s bestaat?” Mevrouw Grimbergen keek op: “Dat meen je niet! In mijn tijd werkte er nog maar 25 medewerkers”. Zo begon in het kader van ‘Bijna 100 jaar FRIS’ mijn interview met mevrouw Grimbergen (93). Zij heeft van haar 18e tot en met haar 25e levensjaar gewerkt bij FRIS. De centrale vraag in dit interview: ‘Hoe was het om 70 jaar geleden bij FRIS te werken?’

“Destijds werden huren nog per week verwerkt, huurbetalingen werden in mijn tijd zelfs vaak in contanten per post verstuurd.”

Mevrouw Grimbergen is een echte Zaankanter, woont in Zaandam en is nog altijd verzekerd via FRIS. Bij binnenkomst lag het fotoboek al klaar en dus doken wij direct de geschiedenis in. Ze liet prachtige zwart-wit foto’s zien van onder andere het eerste FRIS kantoor aan de Provincialeweg in Zaandam en het 25-jarig jubileum van FRIS. Mevrouw Grimbergen was bij FRIS verantwoordelijk voor de huuradministratie. “Destijds werden huren nog per week verwerkt. Ik heb het moment meegemaakt dat er in Nederland overgestapt werd naar een huuradministratie per maand. Huurbetalingen werden in mijn tijd zelfs vaak in contanten per post verstuurd. Daar kan jij je zeker niks bij voorstellen, Leontine?”, vraagt mevrouw Grimbergen lachend.

Op de vraag ‘Wat is er in uw baan bij FRIS het meeste bijgebleven?’ hoeft mevrouw Grimbergen niet lang na te denken. “Dat is het 25-jarig jubileum van FRIS! Ik kan mij het jubileum nog goed herinneren. Het werd georganiseerd in het American Hotel aan het Leidseplein in Amsterdam. Het was een gigantisch feest, waar honderden makelaars en grote vastgoedorganisaties bij aanwezig waren. Het was duidelijk dat meneer Fris een bekend en gevestigd makelaar was. Er waren op een gegeven moment zoveel relaties, dat er nog een extra zaal geopend moest worden, prachtig!”

Mevrouw Grimbergen werkte onder leiding van Wouter Fris. Hij richtte in 1923 FRIS op en is de grootvader van Hans Peter Fris. “Wouter Fris was een open en benaderbare man, die altijd voor zijn klanten klaar stond. Ik kijk met veel plezier terug op mijn baan bij FRIS. Ik vond Wouter Fris altijd een aardige baas, goed gekleed en zijn enorme passie voor zijn werk was opmerkelijk.”

 “Wouter Fris was een open en benaderbare man, die altijd voor zijn klanten klaar stond. Ik kijk met veel plezier terug op mijn baan bij FRIS.”

Inmiddels staat 3e generatie Fris aan het roer
FRIS heeft in de afgelopen kwarteeuw onder leiding van Hans Peter Fris een grote groei doorgemaakt en blijft zich aanpassen aan de veranderende markt. De overeenkomsten na drie generaties tussen de ervaringen van mevrouw Grimberen en mijn eigen ervaringen na vijf jaar werken bij FRIS zijn opvallend. Zo is ‘de passie voor het werk’ nog altijd merkbaar in de cultuur van FRIS. Er wordt altijd, waar mogelijk, een extra stap gezet om de klant te ontzorgen. Dat kan bijvoorbeeld zijn op het gebied zijn van innovatie of op het gebied van persoonlijk contact. Daarnaast heerst er ook nog steeds een open, professionele en zeer ondernemende cultuur. Voor mij is dit de reden dat ik al vijf jaar met veel plezier als marketing & communicatie manager bij FRIS werk.