Kwartaalupdate 24Q2

De NVM heeft de resultaten gepresenteerd van de ontwikkelingen in commercieel vastgoed gedurende het tweede kwartaal van 2024.

In Q2 2024 steeg de opname van kantoor- en bedrijfsruimten aanzienlijk, terwijl tegelijkertijd het aanbod van winkelruimte en bedrijfsruimten toenam. De beleggingsmarkt bleef terughoudend door hoge renteniveaus, maar er was een beter sentiment door het vooruitzicht op dalende rentes.

FRIS Bedrijfsmakelaars heeft de belangrijkste trends en ontwikkelingen in kaart gebracht.

 

Kantorenmarkt

De kantorenmarkt vertoont een gemengd sentiment met een stijging in de opname van kantoorruimten, maar voorzichtigheid bij uitbreidingen. Er is een tekort aan kwalitatieve, duurzame kantoren, wat leidt tot stijgende prijzen voor topkantoren en dalende prijzen voor verouderde kantoren. Regionale verschillen zijn zichtbaar, met een sterke vraag naar grotere kantoorruimten en afname in bepaalde gebieden. De huurprijzen voor moderne kantoren stijgen, terwijl huurprijzen van verouderde kantoren onder druk staan.

Winkelmarkt

De winkelvastgoedmarkt blijft uitdagend met een afname in vraag en hardnekkige leegstand, vooral in middelgrote en kleine steden. Kleine winkelpanden zijn in trek en vrije winkelruimte wordt vaak ingevuld door horeca en diensten zoals kappers. Grote steden zien hogere opnames en stijgende huurprijzen, terwijl het aanbod verder toeneemt. Koopprijzen dalen door onzekerheid en hoge kosten.

Bedrijfsruimten

Ondanks economische vertraging blijft de vraag naar bedrijfsruimten hoog, met een toename in grotere objecten en stabiliserende huur- en koopprijzen. Provincies zoals Noord-Brabant en Limburg zien positieve opnamecijfers, terwijl Noord- en Zuid-Holland dalen. Het aanbod stijgt, vooral in Flevoland, wat bedrijven meer keuze biedt.

Vastgoedbeleggingen

De recente renteverlaging door de ECB maakt beleggers optimistischer en verkleint het verschil tussen vraag- en biedprijzen, hoewel de hoge rente nog steeds het transactievolume beïnvloedt. Er is veel vraag naar goed verhuurd vastgoed, vooral bedrijfsruimten, maar het aanbod is beperkt. Beleggers geven de voorkeur aan moderne panden op goede locaties. Duidelijkheid over rentebeleid en een stabiel fiscaal beleid zijn cruciaal voor verdere marktactiviteit.

Zoekactiviteit op Funda in Business

De zoekindicatoren vallen in het tweede kwartaal terug. Het aanbod van nieuw vastgoed nam toe, wat leidde tot minder views en leads per object mede door de gebruikelijke seizoenseffecten. Dit biedt zoekers meer keuzemogelijkheden, maar vormt uitdagingen voor langjarig en verouderd vastgoed. Hierdoor ontstaan langere transactietijden en druk op vraagprijzen.

Vragen? Marc staat voor je klaar